O cantitate de 180g de sparanghel asigura organismului:

Valorile nutritionale ale sparanghelului
Valorile nutritionale ale sparanghelului
– 73% din DZR de vitamina C – ajuta la intarirea sistemului imunitar
– 29% din DZR de vitamina A – ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase
– 80% din DZR de vitamina K – ajuta la functionarea optima a sangelui
– 65% din DZR de acid folic – esential sanatatii unei femei gravide
– 9% din DZR de potasiu – important in functionarea normala a sistemului nervos
– 13% din DZR de mangan – benefic asupra memoriei
Sparanghelul este un element cheie intr-o alimentatie echilibrata datorita numerosilor nutrienti.
Curiozitati
Vechii greci, dar si romanii consumau sparanghelul crud, atat in timpul sezonului, dar si uscat, in perioada iernii. Se spune despre romani ca au fost primii care au initiat procesul de congelare al sparanghelului.
Sfaturile despre metoda de preparare a sparanghelului se regasesc in cea mai veche carte de bucate, scrisa de cunoscutul gastronom al acelor vremuri, Marcus Gavius Apicius, numita „De re coquinaria”.
Augustus Octavian Caesar, imparatul romanilor, este celebru pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi coquantur”, adica „mai repede decat ai fierbe sparanghelul”. Acesta expresie facea referire la actiunile de scurta durata, rapide, initiate brusc.
Soiuri de sparanghel
Sparanghelul se regaseste intr-o gama de trei culori: verde, alb si violet.
Sparanghelul verde este cel mai intalnit soi in supermarket-uri. Sparanghelul cu lastari subtiri, de un verde inchis si cu capetele inchis este cel mai bun pentru consum.
Sparanghelul alb este considerat a fi o adevarata delicatesa. Diferenta dintre acesta si cel verde este ca sparanghelul alb se cultiva intr-un mediu intunecat.
Sparanghelul violet a fost cultivat pentru prima data in Albenga, o regiune din Italia. Acest soi are un gust mai dulce decat cel verde si cel alb, iar textura este mult mai frageda.
Cum depozitezi corect sparanghelul ? Pentru a pastra aroma si textura intacte, inveleste capetele in material textil sau hartie si pune sparanghelul in frigider. Recomandam consumul in 48 de ore.
Cum prepari sparanghelul ? Secretul unui sparanghel gustos este gatirea la abur sau prajirea usoara, niciodata fierberea indelungata. Astfel, te vei putea bucura de o textura mai ferma, si nu vei pierde toti nutrientii. La abur se poate gati intre 5 si 8 minute. Prajit, durata nu ar trebui sa depaseasca 5 minute.